Wednesday, February 27, 2013

Kira KALORI anda sekarang...

Sejak-sejak minum HERBALIFE nie, setiap kali nak makan, aku asyik tetanya-tanya nie bapa kalori. Sampai tension housemate2 aku., mental breakdown ! ahhahaha. maafkan saya, selagi tak dapat berat yang diidamkan, saya akan DISIPLIN. i wishhh !!! ^_^

Kalori yang diperlukan dalam badan aku 1271, coach mengatakan bahwa untuk kurang berat saya kena makan kurang daripada 1271. So apa lagi, setiap nk makan, aku asyik sukat jer. dah terasa macam pakar pemakanan pulak..hehehe



JOM KITA SAMA-SAMA KIRA KALORI ! ^_^

Wednesday, February 20, 2013

masih belum dapat sesuaikan diri...

Dah masuk 4 hari balik Tanjung Malim untuk sem akhir, tapi rasanya 'homesick' aku masih lagi tak hilang2. tambah-tambah duduk rumah sewa yang baru, housemate dan romate baru. walaupun tinggal dengan bff sendiri. tapi aku masih rasa awkward sebab aku tak pernah duk serumah dengan budak 1 kos.

Tambah-tambah aku dari semester 3 sampai 6 tak pernah tukar-tukar rumah sewa, stick dengan bilik dan romate yang sama. lagi la mood aku nie kadang-kadang swing. Nasib kawan-kawan semua gila2 dan penghibur hati tapi tue pun kejap jer sebab memikirkan lagi kesihatan bapa di rumah.

Sedih sangat nak balik UPSI sem nie, selalu bapa akan cakap 'alalalala, kesiannya anak bapa nak balik' tapi kali nie, bapa tak cakap apa pun, tengok letih dan tak bermaya jer. Sekadar hantar di depan pintu, hulur tangan untuk disalam. I miss home teruk2 sangat!

my new housemate! fighting for last semester! chaiyok!

Thursday, February 14, 2013

cabar diri !


Mulakan operasi diet kembali, kali nie aku betul2 nak KURUS! sebelum ini aku ada ambil HERBALIFE, yang peliknya tak turun pun.  Aku menyalahkan HERBALIFE, tapi bila ditenung dan dfikirkan balik, mistake aku sendiri. Coach aku suruh minum air kosong sekurang-kurangnya 3 liter tapi aku 1.5 liter pun payah... paroh2, cuma minum air kosong jer, itu pun tarak boleh.. aigooo~

Kali ini aku cuba minum air masak dulu, kadang-kadang berjaya minum 3 liter, kadang-kadang k.o. start next week dah nak minum KEMBALI HERBALIFE, wish me gudluck! adehhh macam mana nak minum air bebanyak nie, nampak gaya tak leh berenggang dengan toilet la nampaknya.. hu hu hu



bagi yang selalu minum air kosong banyak2 tahniah aku ucapkan, tapi macam mana uolls boleh wat eyh? 


sanggup tue aku beli bekas nie, selalu orang guna bekas nie nak jamu tetamu jer minum. inikan pula aku yang nak kena minum sorang? air kosong pulak tue. kalau air bandung ke orange ke boleh la juga ku gagahi.. ~aim = kurus..kurus..kurus...



berusahalah wahai budak gemukkk ! chaiyok ! chaiyok !


Wednesday, February 13, 2013

'tidak perlu agungkan cinta kepada manusia'

Cinta Allah kepada hambanya dan cinta Rasul kepada umatnya adalah lebih agung kerana rasa cinta mereka kepada kita tidak pernah padam walaupun kita selalu abaikan mereka. tapi cinta manusia sesama manusia selalu kita agung-agungkan kononnya cinta sampai mati or cerita Romeo and Juliet or Laila Majnun.

aku masih ingat dialog ellie suriati dalam drama masa bulan RAMADHAN. sorry aku lupa tajuk apa, yang jadi orang kaya dan dia paksa anak dia kahwin dengan ZARINA ZAINOORDIN. watak lelaki aku tak ingat.


anak elie suriati bengang dan dengan angkuh dia tak akan cintakan Zarina tapi cinta dia hanya untuk kekasih dia. Elie menjawab

'jangan cakap begitu, kasih sayang kamu tue kepada kekasih kamu itu hanya pinjaman dan anugerah dari Allah sahaja, kalau Allah nak tarik balik nikmat rasa sayang itu sekejap jer.'

Lebih kurang macam tue la aku rasa. Kenape tetiba aku terpikir nak tulis benda nie?


because i fall in love again.. huhuhu, ^_^

Saturday, February 9, 2013

Abang yang nak kahwin, aku yang semangat tempah baju~!

'Walimatulurus', kalau dapat kad ini, memang wajib bagi kita sebagai umat islam kena menghadirkan diri ke majlis perkahwinan melainkan perkara yang tidak dapat dielakkan. Tahun 2013 rasanya ramai orang bertemu jodoh.

Bulan MAC ja ada 3 kenduri kahwin orang terdekat aku, dua orang rakan zaman kecik-kecik dan lagi seorang abg aku sendiri. Belum masuk tahun 2013 aku dengan semangat dah beli kain ela, guess what, first time aku beli kain saree. Kain saree sangat mahal tapi aku berjaya beli yang murah semasa musim perayaan plus beli dekat MYDIN yang berharga RM 70 = 6meter. Aku rasa sangat murah sebab kain saree disertakan lace yang terlalu banyak. Kalau beli kain lace sahaja sudah mencecah RM 28 semeter (paling murah kot, i think so) huhu...

Mak dan kakak aku pun tak melepaskan peluang yang ada, tetapi mak shaye suka dengan kain shayerr la. saya kan anak yang baik, saya cuba purak-purak tidak mengerti perasaan bonda terchenta. hahaha baik kan? baik kan?

Kain saya ada kombinasi warna hijau dan pink soft. Macam-macam peterns yang saya survey dekat internet. Kalau boleh mahu ala2 bolly, tapi memandangkan mendapat bantahan daripada kakak dan mak.

'buat fashion pelik2, takut nanti pakai sekali jer'

Boleh diguna pakai juga statement tue. akhirnya decide untuk buat kurung pahang sahaja. :(
hati ini tidak rela melihat kain saree dipotong dengan gaya yang biasa sahaja. sobb sobb..

Hantar dekat aunty tailor, dia cakap 'ehh kain u cantik, tak akan nak buat kurung pahang ajer? let me design untuk u yer.

Lace kain you dua-dua ada di hujung, so i nak kasi pusing letak dekat dada you, baru nampak kalau lepas pakai tudung, dekat tangan you pula, i buat pink and then hijau and then pink and then bla bla bla.... *aku tak leh nak imagine lagi sebenarnya time tue* aku hanya angguk-angguk dengan muka blank. dalam hati, ikut citarasa aunty ajer la, asal tak nampak felikkk.

baju you pula bahagian depan i kasi pendek, belakang labuh sikit plus kembang sikit kiri dan kanan. kain i buat macam biasa ajer potong payung.

'ikut suka aunty la nak wat macam mana pun, i follow jer..' *dalam hati berdebar tunggu hasil*

selepas 2 bulan, aku tak sabar gila nak tunggu hasil. Nasib baik aku berpuas hati dan berbaloi jugakla dengan harga RM 160 upah. Tunjuk dekat makcik, dia cakap dah boleh pakai tunang sekali. cehh ke situ pula ngarutnya. hehe.


lace ini sepatutnya ada di bahagian leher, tetapi aunty dengan baik menghabiskan masa godek-godek kain aku sampai betul-betul ada di bahagian tengah.  Lace ini memang dah terlekat pada kain ela, so tak perlu cari lace lain lagi :)


 Haa yang ini lah bahagian lengan sewaktu aunty explain, aku jadi bingung2.
kejap pink kejap hijau kejap pink apa entah..




abaikan pemandangan yang berselerak itu, hehe.  Bahagian kain pun ada dua kaler, atas hijau dan bawah pink. Bahagian belakang baju itu lah yang dimaksud kan aunty, nak kasi kembang-kembang sikit macam ada ekor..  ^_^

Last sekali dipadankan dengan half moon shawl, nasib aku terjumpa kombinasi kaler yang sama jugak.




ini baju ke Kuala Terengganu, baka; kakak ipar kita orang sana :)

baju belah rumah sendiri, aku beli baju ready make ajer.  Dress yang bertingkat-tingkat.  Tetiba aku terfikir, aku ke abang aku yang nak kahwin sebenarnya. hehehe


 

Friday, February 8, 2013

7 hari 6 malam

Ini bukan pakej percutian or camping, ini pakej mendera diri selepas 4 bulan cuti  praktikal tapi tak sentuh-sentuh langsung, kajian tindakan, refleksi dan 'Projek Tahun Akhir' a.k.a adik beradik TESIS !
apa itu kajian tindakan dan refleksi? rasanya sesiapa yang in edu course lbh memahami, tetapi purak-purak tidak pernah DENGAR perkataan tersebut termasuk aku, haha *kalau boleh*

Resign 31hb Jan from Jabil, terus aku berangkat ke Ipoh, menginap rumah BFF aku, Aini. tapi sebelum tue, rindu sangat-sangat kawan sekerja Jabil, sangat sporting and honestly, it is first time for me 'bergaul' dengan kakak2 dan abang2 yang jauh lebih tua. Serius sangat susah bagi aku untuk bercampur dan bertahan dengan keletah orang tua.
Nama pun orang tua kan, kuat berbebel dan suka marah-marah tidak kena tempat. Orang muda seperti aku yang hot tempered terpaksa menahan diri daripada tunjuk belang. Memang mencabar fizikal dan mental. tapi alhamdulilah...banyak mengajar aku erti dunia yang sebenar dan menyiapkan diri sebelum melangkah ke alam pekerjaan.

Haishh betul la orang kata, mendidik anak biarlah dari rebungnya, aku dah biasa tidur balik selepas solat subuh, tapi terpaksa menahan mata ku yang sepet ini kerana corak suasana rumah Aini sudah terang benderang. Bagusnya tak tidur balik. Aku kalau hari bekerja or tak ada kelas jer lepas subuh tidak tidur tapi tengahari memang sah2 la tilam yang dicarinya.  *kalau dah kahwin nanti nak ajar anak-anak aku macam tue jugak la * hehe

Sampai jer dah lewat senja, kami sempat makan laksa dekat padang polo jer, not bad. kuah sangat pekat dan rasa suma perfect cukup. Licin semangkuk aku bedal, hehe .aku sangat cerewet bab laksa, kalau uolls tengok mulut aku kata sedap tapi laksa still banyak, nampak benor menipunya. hehe
Malam tak buat apa. online jer kejanya.

Esok pula, kami mula buat 'TESIS' !!!


                                          ok tesis sangat *tangan ke bahu mata ke atas *

Bukan apa, alang-alang dah terkeluar dari Penang, apa kata kita rehatkan minda pergi bercuti-cuti dan berkelah, baju biru tue bukan Aini, tapi satu-satunya adik dia FINAS.. Bufday GURL on dat day.
Sebab tue kitaorang g picnic kalau tak mesti lepak dekat rumah buat assigment *sila muntah* hahaha

Masa otw g Teluk Batik, aku ambil kesempatan tidur dengan alasan kereta terlalu panas dan silau padahal aku ngantukkkk !! ahhaha. dah tak ada segan silu dengan Along Aini. thanks jugak mak aini yang siapkan bekalan makanan kitaorang, bihun , wedges and my feveret cheesy ala ala KFC. home make tau tapi sedih tepung cheese tak jumpa untuk dibawa pulang ke Penang, sob sob sob

Nasib kitaorang tak sunburn sangat, mandi kejap ajer. tapi dalam hati rasa bahagia sebab tengok Finas sangat ceria. I feel like kakak kandung dia pulak, hold her hand. takut lemas tak pasal. mood take care masa tue turn on pulak.

candid time, ombak kuat sangat time nie. dah nak tertonggek kitaorang. hehe

see her big smile

tudung hitam tue la AINI.



Mamat yang jaga bot nie sangat la baik dan banyak cakap. Sementara Aini pergi amek kan duit, satu kepala RM 4 ringgit ja tapi agak jauh jugak kami round. berbaloi2... mamat india tue sembang2 la. rupanya dia Navy, umo pun dah 32 tapi isteri dia baru 23 tahun, umur aku tue. dan ada dua anak. Panjang pulak celoteh mamat tue, nak jadi kawan dengan anak-anak dia. Sangat rapat sampai isteri dia jeles. ' Kacang Lupakan Kulit, penat lelah aku jaga and kandung tapi manja dengan ayah jer' lebih kurang macam tue la dia cerita bila isteri dia merungut. *motip aku cerita pasal nie* ~ budak sekarang kena jadi kawan baru dengar cakap.

Sebelum balik, mesti kena beli tanda kenangan kan. aku beli 2 helai T-shirt, sehelai kami saja beli sesama tapi Finas tak bawa inner. So tak leh join the club la yer masa tue.

 cantik tak baju kami? ini bukan iklan sebelum dan selepas salin seluar yer. ehehe. Aini jer yang beli tapi aku tak jadi beli sebab memikirkan duit yang dah habis beli kasut. * kasut lekang* kalau tidak dah lama aku rembat seluar pink tue. huhu

kasut nie la yang baru beli, tapi sendiri felikk, kenapa warna PINK yang dipilihnya?

Malam seperti biasa online dan tidur awal. Esoknya balik T.Malim, menumpang budak DIPLOMA kenalan Aini. Kecik jer dunia, rupa-rupanya aku pun kenal jugak. So tak lerr janggal sangat menumpangkan.. ehehe..

Next next day masih lagi aku bangun lepas subuh and tak tidur-tidur lagi. pergi settle semua benda yang patut plus amek kad siswa, baru pergi bertapa buat refleksi. nak kata struggle sangat tue tak tapi alahamdulilah habis jugak la buatnya, kalau la aku struggle masa cuti 4 bulan, tak perlu rasanya aku bersusah payah sampai ke T.malim. huhu

Hari selasa kami ke Putrajaya, cari rujukan Tesis.  Memandangkan kedua-dua tak pernah ke sana, kami nekad tak jadi sewa kereta. kalau sesat sape yang menolong. Nak tak nak kami naik jugak la public transport, naik bas sks sampai ke kl pukul 9.15a.m macam tue, terus naik LRT ke Bandar Tasik Selatan, dari sana baru amek transit KLIA turun ke PUTRAJAYA. thanks a lot dapat info dari Yana and Kak Rina, kalau tidakkkkk........... tak ajdi wat tesis tapi shopping la nampaknya. haha

Sementara tunggu tren datang, sempat lagi kami berdua buat kerja gila, tangkap-tangkap gambar dan abaikan orang sekeliling, nampak macam jakun gila kat stesen tue. adaaaakukesahhh ! hikhikhik









tak cukup dekat stesen, dalam Train pun snap jugakkk, padahal ada jer orang duk memandang. maaflah kami first time naik Gerabak Panjang nie, hehehehe


sampai-sampai jer kat Putrajaya rasa selamat tapi malangnya kaunter teksi tak tahu pula KPM dekat mana, tanya kitaorang persint bape, mana la kami tau. nasib ada pakcik teksi yang tahu sampai jugak la destinasi yang dituju. Kalau uolls nak cari rujukan and nak pergi ke library KPM, cakap nak pergi kompleks E. In sha Allah sampai.

Masuk-masuk jer depan pintu, rupa-rupanya kawan kami masa matriks tengah buat praktikal. kecoh la kejap. pot pet pot pet. Nak jadikan kebetulan, Allah membantu umatnya yang benar-benar nawaitu betul, kami berdua yang berniat ikhlas nak siapkan tesis, Allah temukan kami dengan budak UPSI yang lain.


Sekurang-kurangnya ada juga yang guide kami kafe dan surau, diorang pernah datang sebelum ini. Jadi tak la kami tercari-cari lagi. Masa nak balik pun kami senang, bila Sal volunter nak hantarkan sampai ke stesen Bandar Tasik Selatan. Hanya Allah yang mampu membalas jasa baik kalian. ^_^

Sampai T.malim dah lewat tapi still tak nak tidur lagi sebab belum layan episod running man yang terbaru. haa sanggup you bersekang mata tapi esoknya, badan panas sebab tak cukup rest. Aini jer bangun, aku continue tidur sampai pukul 10.30 a.m.. Bangun-bangun buat refleksi lagi sikit. Hari esoknya sampai la ke Penang. Nasib siap jugak apa yang perlu disiapkan kalau tidak 7 hari 6 malam, habis gitue jer..huhu..