Saturday, June 23, 2012

car crash

'memandu dengan cermat, ingatlah orang yang tersayang'. ingat orang yang tersayang la aku bawak tak lebih 100 km. tapi masalahnyer orang lain pulak yang hentam aku. penunggang motorsikal dengan orang tersayang dia.Pengalaman pertama sejak 7 tahun jadi ahli pengguna jalan raya terpaksa deal dengan orang sebab kes accident-accident. selama nie aku selalu jadi wartawan tak bertauliah jer tengok orang settle kes tepi jalan. 

Cuba bayangkan dekat trafic light empat simpang. aku duk garisan tengah sebab nak pergi terus. bila lampu hijau jer, aku pun tolak ke gear D and masuk minyak pelan-pelan. kereta baru nak jalan sah-sah la gerak macam kura-kura baru lepas makan. Tetiba muncul satu hamba Allah nie cross sipi depan keta aku yang cun melecun tue. apa lagi jatuh tergolek dog la. dengan pantas otak bagi signal kat kaki. BREK MENGEJUT la jadinya. pucat lesi la muka aku. nie yang aku menyampah nie. nak accident ka nak stunt ka pergi la cari keta orang lain. keta aku juga yang dipilih pekehelnyer. tambah2 partner yang teman aku sendiri hurmm hampeh, mak aku lagi nerves, ketar lutut la, seram la, tak membantu langsung. aku lagi la bertambah-tambah neves

nak try settle masalah. abang tue berkeras nak suruh aku ganti rugi. mana boleh beb. bukan gua punya salah. ececece bunyi macam brutal jer aku kan? aku tak la bahasakan diri gua, ayat paling lembut meh 'saya' huhuhu

kesian pula aku tengok wife dia, calar-calar. jatuh atas tar sah2 pedih. aku pun dengan baik hati jom la saya hantar pergi klinik. tapi laki dia buat hati gua panas. boleh  pula cakap

"masalahnya motor nie macam mana nak bawa? dah gelong"

"bukan salah saya abang, saya memang duk line betul. abang yang cross macam tue jer. dari kiri pulak tue."

" abang ingat adik nak belok kanan sebab tengok mketa bagi signal."

pelik aku. aku nak pergi terus. bila masa pula aku bagi signal. abang nie duk ranjau kuat.

" bila masa pula saya bagi signal" nada suara aku pun dah tinggi la

lepas tue terus tengok isyarat tangan abang yang tolong jadi orang tengah antara kami suruh aku sabar.

" macamnie la, saya saksi. memang nampak adik nie ada kat line tengah tapi abang yang cross macam tue jer"

abang yang accident tue tak mau mengalah. tendang2 tayar dia. tunjuk perasaan or nak bagi betul tayar, yang pasti aku malas nak layan!

abang yang jadi saksi tue pun ada keja. dia siap bagi no fon. suruh panggil dia jadi saksi kalau nak pergi wat report polis. masalahnya abang yang aku accident tue tak mau pergi. duk banyak songeh motor gelong. last2 aku call bapa aku jugak la.

bila cakap dengan bapa aku, pandai pula abang tue tak berani nak bising kuat. memang sah2 dia yang salah. kalau aku yang langgar dia. mesti keta aku calar belah depan. tapi kereta aku calar belah tepi. kiri pula tue.
Alhamdulilah benda settle. one lesson for me. ^_^




Friday, June 22, 2012

hatyai ~

sawadikappp, masuk ikut pintu keluar ikut tingkap. masalah blog tak ada pintu dan tak ada juga tingkap. Thailand sibuk-sibuk perang, aku pun sibuk juga nak pergi sana. nasib baik tak ada apa2 yang jadi. alhamdulilah selamat pergi and selamat sampai. kalau tak, mesti uolls rindu nak baca update dari baby boo kan? *perasan ! ko ingat blog ko nie macam fatin liyana ? tak pun hanis zalikha?* hu hu hu

Last entry aku dah bagitau kan, last paper exam aku 15hb. aku terus pergi pudu and sampai penang pukul 4 pagi. nasib ada kakak yang baik hati and sanggup tunggu sampai ke pagi. luv you larhhh .! muahhhh !
p pekena 'nasi kandaq beratuq'. dah lama ceq tak makan nasi kandaq sejak duk tanjung malim. nasi kandaq sana tak sodap.

cakap pasal nasi kandaq beratuq baru aku teringat member aku yana (orang KL) cakap nasi kandaq beratuq dengan nasi kandar line clear sama. setahu aku tak sama . dua kedai yang berlainan. aikk orang penang sendiri pun tak tau. tapi pagi-pagi buta kakak aku tanya nak makan nasi kandaq beratuq ka? line clear?  aku pelik. yana kata sama. tak pasal-pasal kak aku bagi kuliah subuh. aparahhhh anak penang pun tak tau. mana ada sama.

terus pukul 4 pagi dia bawa aku jalan-jalan tengok kedai nasi kandaq. perghh ada dua la yana. ** moral of the story, kita kena yakin dengan diri sendiri** aku nie masalah sikit. tak pernah confident. selalu anggap orang lain jer betul. teruk kan??

lepas pekena nasi kandaq balik rumah kakak, malas nak balik rumah mak takut ganggu pagi2. kebetulan dah masuk subuh, lepas solat terus lena sampai pukul 1. baik kan anak dara nie? sape nak masuk meminang? sila lah. hew hew hew.

bangun2 jer terus bersiap nak pergi kenduri dengan mak and kakak jer. pastue kakak drop aku rumah makcik sebab kami nak pergi hatyai terus. dah bersuka ria dekat sana baru aku perasan aku tak jumpa bapa aku lagi lepas balik exam dari tanjung malim. kebetulan jatuh masa hari bapa pula tue. owhh tidakkk saya sangat anak yang baik. ='(

jauh kan elaborate. tapi part hatyai tak sampai-sampai pun.  maafkan saya. banyak pula celotehnyer. aku nak cerita pasal hatyai pun aku tak tahu. tapi sapa yang pernah pergi mesti tau kan, bukan ada apa pun kat sana. betul kata orang 'biarpun hujan emas di negeri orang, lebih baik hujan batu di negeri sendiri'

yang pasti time hatyai lewat sejam dari time malaysia. pastue duit diorang pun macam indonesia beratus-ratus and beribu-ribu. kalau sapa rasa nak berangan kejap nak jadi kaya bolehla shopping kat sana. aku pegang duit 1000 (baht) = 100 jer pun duit MALAYSIA. takpe la janji pegang duit ribu.

aku pergi sana tak lain tak bukan pergi shopping jer la. tapi frust mak nyahhh. orang thai nie kurus-kurus kot. susah betul nak cari big saiz macam aku. jeles aku tengok cousin aku. slim nak mampus. semua baju dia boleh pakai. stressss!! perlukah aku diet?



 Salah satu tempat yang boleh dikunjungi. ada banyak kedai-kedai makan, kedai pakaian + perasan tak ada boat belakang tue? tempat beriadah pun boleh. ** tengok uncle banju putih tue, dia pegang bekas air!** sangat kreatif orang-orang sana. ada bentuk helo kitty, ultraman, ikan dll.

 salah satu keistimewaan . makanan dijual atas sampan. Bila kita beli, aunty tue akan letak dalam satu bakul yang ada batang yang panjang. kita pula letak duit dalam tue balik. 


                                 sushi buatan. siyes tak la sedap sangat. hu hu hu

 aksi muka minta penampaq. haha . nak tunjuk rasa makanan tue.

 muka aku pula ceria sebab makanan tue sedap. telur dicampur dengan sotong, kerang dan udang.


                                     yummy..yummy...yummy....

Seharian punya shopping. kami check in dekat SIAM THANA HOTEL dekat area DANNOK. dekat dah dengan borders. kalau nak balik terus pun boleh. tapi masalahnya esok kami nak pergi hantar adik sepupu lak masuk asrama penuh.

CANTIK, BESAR DAN MURAH. ! tue jer ayat yang boleh aku describe pasal hotel SIAM THANA. jom layan gambar-gambar cousin aku. gambar aku tak ada. sebabbbbbbb tangan sepupu aku nie fail bertul. boleh dikatan majoriti gambar goyang and blurr. sakit pulak hati kite. hu hu hu



 cuba perhatikan sliding door tue, punya la model tak bertauliah nie nak berposing. ditolaknya sliding tue. nak tau ape kat belakang tue? TOILET rupanya. kebetulan makcik gua tengah buat hajat. paa lagi riuh satu bilik. kesian kat dia. mana la kami tau belakang slide tue toilet. hew hew hew.


                                       semua gambar nak dekat sliding..layanzzzzzzzz

                                    katil single ada dua. tepi tue kerusi. kalau nak tido pun boleh.


sayang pula tak tangkap seluruh bilik. kalau tak boleh jadi bukti bilik sangat besar. esok pagi pula lepas subuh terus bertolak pergi sek men sains kubang pasu. nanti i update pasal sek tue. bye. saranghaeyo ^_6

Saturday, June 16, 2012

Bus partner



Pejam celik pejam celik, dah habis exam final, next week dah praktikal! sekolah pun dah confirm! nerves lak rasa. Hope students SMK Permatang Tok Jaya baik-baik. ^_^

Last paper exam 15hb, confident gila balik upsi sehari sebelum exam, dah la ilmu di dada tak ada. dah ada kat rumah. sah2 la malas nak study. padahal  advanced calculus paper killer. doa dan tawakal ajer la. (tapi usaha tak pun) huhu.

Paper start pukul 3 sampai 6. lepas tue, yeayy merdeka!! 8 bulan tak yah menghadap exam dah. tenang jiwa dan raga.  member aku, yana datang amek and terus antar aku balik pudu. dengan pakai baju kurung. terasa perempuan melayu terakhir gila. sopan santun gitu.hik hik hik.

mesti aku rindu kat KL especially member2 kaki rayap. taun nie tak dapat la nak g open house Dato Yusoff Haslam plus tak dapat nak jumpa Syamsul Yuosff. padahal tak la minat sangat kat mamat tue. tapi bila mata bertentang mata, jantung ku berdegup kencang. perggggghhhhhhhhhhh ensem gila.
macho !!!!

Bas pukul 10.30 malam. no bus 8895. (season). alih2 bas no. 8875 yang datang. isshhh nie rasa tak sedap hati. terus pergi tanye.

"oppss sory awak, no. bas salah tulis"

sorry??? kalau aku tak naik bas and kena tinggal gane? sabar jerla. naik2. sit aku belakang sekali atas tayar. mesti terlompat2 punyer. eyhhh mamat sebelah muka mirip syamsul yusoff. dup dap dup dap. gewdikss tul.


hidung mancung gila. bas gelap. macam biasa semua dah start nak tidur. mamat 'syamsul yusof ' tue pun mcm org2 lain mula pakai earfon. nak dengar muzik la kot. tangan pegang hp. aku assume mesej dengan makwe dia. tapi rupa-rupanya tengah dengar and baca ayat-ayat al-quran. plus rington mesej dia lak bunyi surah al-quran. mak tolong aku, hati ku dah cair. hihihi

p/s: kalau malam tue aku purposed dia, sah2 dia turun bas terus. haha

Friday, June 1, 2012

24 hari lagi


24 hari lagi tinggal untuk praktikal. tapi maklum balas sekolah belum dapat  ='(

p/s: sabar itu separuh daripada iman. * dah nipis *