Sunday, March 25, 2012

Tips: masak telur tanpa menggunakan dapur gas

Assalammualaikum puan di luar sana, ari nie chef Baby Boo nak ajar masak telur ( nada chef wan ).
hape kehel minah nie nak ajar masak telur! senang jer pun....

tapi ada budak junior tanya dekat aku cara nak masak telur. itu bukan bermakna budak junior tue tak reti goreng telur. 1 jer reason, hostel tak ada dapur gas. kalau nak masak dalam rice cooker. kadang2 jer tak hancur. kalau dah bunyi kadang-kadang tue. maknanya peratus kemungkinan untuk hancur dan shape yang cantek seperti masak dekat rumah memang tak akan jadi la gamaknya.

baru-baru nie, kerana perasaan marah tengok rupa telur yang selalu jer hancur. aku guna alternatif lain. guna pembakar roti ! jangan kata hancur, shaped pun cantik ! segi tiga lagi tau uollls.....

            masak dalam pembakar roti juga memerlukan minyak juga yer,  takut melekat!

                                  sapu sikit-skit jer minyak. buat syarat !

                           nyum..nyum... telur dadar in the makin. lepas tu tutup (3 minit)


                                                                              siap ... !


 tadaa... lunch tengah hari dah siap ! makan dengan sardin (masak dalam rice cooker ) jimat kan duit !
  ^_^

RESEPI SAMBAL NASI LEMAK:-

Blender:-
  • Bawang merah
  • bawang putih
  • ikan bilis
-hiris bawang dan tumis dengan bahan blender hingga naik minyak
-masukkan gula melaka, garam, ajinomoto dan air asam
-masukkan belacan (kalau nak jer)


SELAMAT MENCUBA ! hehe

5 comments:

  1. fulamak.. xpernah terpikir nak buat guna menda ni..
    ok, balik kang nak try.. buh dua2 slot.. jadi telur segi empat..hehe

    ReplyDelete
  2. hehe..hidup kat hostel mengajar erti kreativiti :p

    ReplyDelete
  3. iz: lepas nie dah boleh guna, =)

    fid : haha..tau xpe...nak hidup kena pandai2 la..hehe

    ReplyDelete
  4. Buleh msk sardin dlm ni? Sbb kalau nk bwk rice cooker kt hostel ketara sgt. Kalau bwk yg ni sng sikit.kecik skit. Huhu

    ReplyDelete
  5. sardin? cuba jerr..x try x taw kn bole ke x? ^_^

    ReplyDelete