Sunday, March 25, 2012

Tips: masak telur tanpa menggunakan dapur gas

Assalammualaikum puan di luar sana, ari nie chef Baby Boo nak ajar masak telur ( nada chef wan ).
hape kehel minah nie nak ajar masak telur! senang jer pun....

tapi ada budak junior tanya dekat aku cara nak masak telur. itu bukan bermakna budak junior tue tak reti goreng telur. 1 jer reason, hostel tak ada dapur gas. kalau nak masak dalam rice cooker. kadang2 jer tak hancur. kalau dah bunyi kadang-kadang tue. maknanya peratus kemungkinan untuk hancur dan shape yang cantek seperti masak dekat rumah memang tak akan jadi la gamaknya.

baru-baru nie, kerana perasaan marah tengok rupa telur yang selalu jer hancur. aku guna alternatif lain. guna pembakar roti ! jangan kata hancur, shaped pun cantik ! segi tiga lagi tau uollls.....

            masak dalam pembakar roti juga memerlukan minyak juga yer,  takut melekat!

                                  sapu sikit-skit jer minyak. buat syarat !

                           nyum..nyum... telur dadar in the makin. lepas tu tutup (3 minit)


                                                                              siap ... !


 tadaa... lunch tengah hari dah siap ! makan dengan sardin (masak dalam rice cooker ) jimat kan duit !
  ^_^

RESEPI SAMBAL NASI LEMAK:-

Blender:-
  • Bawang merah
  • bawang putih
  • ikan bilis
-hiris bawang dan tumis dengan bahan blender hingga naik minyak
-masukkan gula melaka, garam, ajinomoto dan air asam
-masukkan belacan (kalau nak jer)


SELAMAT MENCUBA ! hehe

Friday, March 23, 2012

Menara Condong, TELUK INTAN

last destination percutian budget trip 3 hari 2 malam aku dengan member ialah Menara Condong ! antara yang pernah tersenarai keajaiban dunia ( kawan aku yang cakap ). Kenapa aku cakap budget trip?

sebab penginapan. tido dekat rumah aku dengan Balqis. Breakfast pun rumah aku and Qis juga. makan tengah hari rumah kakak M.O.

 jimat kan? jimat kan? hehe.

dari ipoh ke menara condong. makan masa yang lama juga la. sejam lebih. dalam hati berkobar-kobar. teringin nak tengok menara condong. teruja !

masuk jer pekan Teluk Intan.

" haa tue la menara condong " miza bersuara sambil tunjuk arah menara condong. kami berlima yang lain dengan semangat tercari-cari.

" mana? "

" tue...." miza tunjuk lagi

tetiba dalam kereta jadi senyap. terpegun.

"wahhh tinggi nyer. !" hahahha...

" lawak gila arr menara condong nie, dari jauh kita sampai!"

"eyhh korang tak tau ke? aku tak pernah datang tapi aku tau la rupa dia gane" miza pelik tengok kami semua macam terkejut & frust.

"tau takpe, ingat tinggi macam komtar "

"a'ah...aku pun ingat macam tue.."

sambil gelak-gelak. kami tangkap gambar jugak.. maklumla  dari jauh datang kan? lepas nie dah tau la menara condong tue macam mana! hehe...


yang pasti, menara condong tue lebih tinggi dari kami. hehe
 
                                  muka-muka paksa senyum..hehe

                                        tahun dibina 1892


        TUJUAN DIBINA:

       Melalui kajian yang dibuat terhadap Menara Jam Condong yang dahulu dikenali sebagai Jam Tinggi, tujuan  
       dan motif pembinaannya :-
  • Sebagai keperluan memadam api sekiranya berlaku kebakaran.
  • Sebagai tangki air untuk penduduk bandar sekiranya berlaku kemarau   
  • Memperingati jasa pentadbir (Pentadbir British)
  • Sebagai penentu waktu “Time Keeper” dan mercu tanda bandar Teluk Intan

    FAKTOR KECONDONGAN:

    Bangunan tersebut didirikan di atas struktur tanah yang lembut disamping itu terdapat bebanan tangki yang menakung air yang telah menyebabkannya condong sedikit ke arah barat laut.

worse daughter

dengan kusyuk dan tawaduknya aku layan variety show "SHINEE Hello Baby" dalam bilik. (sedih sebab plan nak gi tengok konsert SNSD cancel. sob sob sob ) tetiba ja budak housemate masuk bilik. dengan mata sembab lepas nangis.

wa : daya.....wa baru perasan hari nie 22 hb!

aku: so? (tak kan sebab tarikh nak nanges kot)

wa: ayah wa col ptg tadi, dia cakap dah bank in duit + broadband pun dah bayar

aku: pelik la wa nie, orang epy kalau dengar duit masuk... ( kalau aku mesti lompat kegirangan dah nie)

wa: wa epy la...wa cakap thanks jer. pastue tadi wa baru perasan tarikh hari nie BUFDAY AYAH WA... huwaaaaaaaa (alamak hujan lagi)

aku: gulpppp.... terus tengok hp.  ...sempat lagi wa nak wish. baru pukul 11...

wa: teruk kan wa..? mesti ayah wa sedih sebab tadi dia col. wa tak cakap apa pun.

aku : wa kira ok lagi. kalau nak compare ngan daya.

wa pandang aku dengan muka curious.

aku: dua tahun lepas. 25hb Oktober. daya ingat lagi mak daya tanya khabar. and then mak cerita adik beradik, sepupu and anak yang mak ngasuh bagi surprise beli kek kat mak. celebrate bufday mak masa 18HB OKTOBER ! seminggu bufday mak daya lepas. daya tak wish. for the first time daya  LUPA !

Jima (cousin) tanya mak, daya da col tak.? mak cakap daya busy kot sebab tue tak col mak. 

wa pergi col ayah sekarang. ada lagi sejam nak masuk 23 hb.


love you..mak!!!! 

first and last. aku tak nak ulang balik kesilapan nie. nie wa punya pasal la. refresh balik silap aku.

p/s: sekarang nie sapa lagi teruk? aku ke wa? =(

Tuesday, March 13, 2012

Saturday, March 10, 2012

parasailing - (my first experience)

as usual, setiap sem mesti ada acara wajib. 'cuti-cuti Malaysia'. padahal aku hampir jer buat keputusan tak nak ikut sem nie. financial problem. duit scholarship aku tak masuk lagi ! sekarang pun tak ! sob sob sob. nasib kerja and amek gaji hari. kalau tak boleh mati aku. hari-hari diet.

sayang pulak kalau tak follow. aku decide follow jugak dengan berbekalkan duit simpanan yang dihujung tanduk. yeahhh. here we go !! destinasi kali nie telah ditukar. pada asal nak pergi port dickson. kalau ada fulus lebih nak jejak kan kaki ke genting highland. alih-alih ke taiping + penang (penang umah aku). so aku tak la terasa nak pergi holiday. (konon padahal aku lagi excited dari member aku yang datang penang) haha. maklumla aku pun tak pernah masuk toy museum. batu feringgi lak just mandi laut ja. this time. aku naik PARASAILING.

PARASAILING tue ape?









first step : wearing that belt.










2nd step:  wear life jackets

baju purple tue tetamu jemputan, cik wani a.k.a tuan belog Choco^miNT.

"wani baru betul kata anak Penang, sebab dia tau jalan. bukan macam tuan blog BABY BOO. nama ja anak PENANG. jalan? hampehhh...






calon ke-3 yang berani menyahut cabaran naik parasailing. YANA ! tuan belog kuma-kuma comel.


penyokong tegar kami bertiga dari tepi. Calon-calon yang terkandas untuk berjuang. haha



last step: sangkut belt yang dipakai dengan tali biru tue. and then time too FLY.....!!!


best2.. sebelum naik, masing-masing dah tinggal wasiat. hehe. baca doa banyak2. gerun. baru naik ja.
"argggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhh" suara menjerit kedengaran yer. sampaikan abg dekat belakang tue

"alamak, lupa lak nak sumbat kapas. pekak telinga" hehe.

 gambar tambahan. batu feringgi juga dikenali dengan " foreigner walk". ramai gila mat salleh

 jangan terkejut. dua budak kecik nie pun berani naik PARASAILING. biasalah anak mat salleh. semua diorang nak try !

price = RM 50 sahaja.(selepas dirunding)

 GO AND TRY IT !

HAVE FUN AND HAPPY SCHOOL HOLIDAY!

my 'ART' (PART 3)







VENUE : BENDANG (TAIPING)

cintai aku kerana Allah

i'm tired trying to be strong
sometimes i also need someone to depends on
to share my happiness and sadness
seen other people with their sweetheart, make me jealous
i wanted to be like relationship too
i also wanted to be a relationship like them
but i'm scared if i over the limit
i want legitimate relationship to the world and hereafter

Ya Allah
strenghthened me against the temptations of the heart and conscience
i know love is a beutiful gift from YOU
but i would like to share and submit my love only for my husband

Ya Allah
give me a good husband to be guided onto the right path
and also give me guidance if he suitable for me.
Amin




my 'ART' (PART 2)





                                                                                                                                                                                                 

VENUE: MUZIUM PERAK

Wednesday, March 7, 2012

Tuesday, March 6, 2012

terjumpa Datin Normala Shamsudin

terserempak di kawasan rehat Sg.Perak. terus serbu nak tangkap gambar,

"eyh kita kat toilet nie" datin cakap sambil pegang wajah. almaklum muka tak bermekap langsung. tapi tetap CANTIK!

 

p/s: jumpa lagi kat surau. datin tolong amekkan i sejadah. wink wink