Tuesday, January 31, 2012

Jangan dengan mudah cop orang bukan islam itu KAFIR !

   Aku punya seorang rakan baik dari zaman kanak-kanak, Lim Wei Choon. Sama-sama bersekolah rendah hingga ke peringkat menengah . Selepas SPM, Aku masuk ke Tingkatan 6, manakala Lim dihantar keluarganya melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat. Kenangan sewaktu kanak-kanak hingga ke zaman remaja terlalu banyak yang dikongsi bersama. Setiap kali hariraya menjelang, Lim pasti berkunjung ke rumah ku untuk menikmati dodol arwah ayahku yang amat digemarinya. Kadangkala, jika ada kenduri kendara dirumahku, pasti Lim akan turut serta. Aku jarang ke rumahnya kecuali untuk beberapa sambutan seperti harijadi dan juga Tahun Baru Cina. Aku takut dengan anjing peliharaan keluarga Lim. Dengan Lim juga aku belajar matematik manakala subjek Bahasa Malaysia sering menjadi rujukannya padaku. Kenangan-kenangan seperti memancing, mandi jeram, ponteng sekolah untuk melihat pertandingan 'breakdance', semuanya kami kongsi bersama-sama. Apa yang ingin kunyatakan ialah, warna kulit dan perbezaan agama tidak pernah menjadi penghalang persahabatan kami. 
     20 tahun telah berlalu, Lim telah menetap di Amerika setelah berjaya mendapat Green Card, beliau bekerja disana. Itu yang kuketahui dari kakaknya. Hubungan ku dengan Lim terputus setelah dia melanjutkan pelajaran. Maklumlah, dizaman kami dulu tiada internet, email atau telefon bimbit, yang ada cuma sesekali menghantar poskad bertanya khabar. Untuk menulis surat kepada lelaki amat malas kami rasakan. 

     Suatu pagi. Aku bertembung dengan kakak Lim di pasar , kakaknya memberitahu Lim akan pulang ke tanahair. Dan aku amat terkejut dengan berita yang kudengar dari kakaknya. 

"He's name is no more Lim Wei Choon. He's now Ahmad Zulfakar Lim since 5 years ago.".

..Subhanallah! Syukur Alhamdulillah, rakan baikku telah menemui hidayah dari Allah S.W.T. Memang aku tak sabar untuk berjumpa dengannya lebih-lebih lagi setelah menjadi saudara seagama denganku.

     Hari yang kutunggu-tunggu telah tiba, dan petang itu aku berkesempatan bertemu dengan Lim dirumahnya. Ada satu keraian istimewa sempena menyambut kepulangannya. Ketika aku tiba, tetamu sudah semakin berkurangan. 
....Itulah kalimat pertama dari mulutnya, wajahnya sudah jauh berubah, air mukanya amat redup dan tenang. Aku menjawab salam dan berpelukan dengannya dan kami menangis umpama kekasih yang sudah terlalu lama terpisah. 

"Ini dia olang memang sudah manyak lama kawan, dari kecik ini dua olang", ibu Lim menjelaskan pada beberapa orang tetamu yang melihat peristiwa kami berpelukan dan menangis itu. 

Tetapi aku bukan menangis kerana apa, tetapi kerana amat sebak dan terharu dan sangat bersyukur melihat keislaman rakanku. Lim mengajak aku duduk dibuaian dihalaman rumahnya untuk berbual-bual. beliau masih fasih berbahasa melayu walau sudah lama berada diperantauan.

"Talha, kau kawan baik aku kan ? betul tak?...".
"Memanglah..Kenapa kau tanya macam tu?".
"Kalau kau kawan baik aku, kenapa kau biarkan aku diseksa?".
"Sorry Lim. Aku tak faham..diseksa? What do you mean?".
"Cuba kau fikir, kita ni kawan dari kecil. Aku ingat lagi, rumah kau tu, is my second house. Tapi, mengapalah kau tak pernah ceritakan pada aku tentang Islam? Mengapa aku kena pergi ke US baru aku dapat belajar tentang Islam? Mengapa bukan di Malaysia , negara Islam ni? Dan mengapa aku di Islam kan oleh seorang bekas paderi kristian?".

Aku terdiam, kelu tak mampu menjawab. Dan Lim terus berkata-kata.

"Kalau betullah kau kawan baik aku, kenapa kau cuma nak baik dengan aku di dunia saja? Kau suka tengok kawan baik kau ni diseksa di dalam api neraka? Kau tahu, kalaulah aku ni tak sempat masuk Islam hingga aku mati, aku akan dakwa semua orang melayu Islam dalam kampung kita ni sebab tak sampaikan dakwah dan risalah Islam pada aku, keluarga aku dan non muslim yang lain. Kau sedar tak, kau dah diberikan nikmat besar oleh Allah dengan melahirkan kau di dalam keluarga Islam. Tapi, nikmat itu bukan untuk kau nikmati seorang diri, atau untuk keluarga kau sendiri, kau dilahirkan dalam Islam adalah kerana ditugaskan untuk sampaikan Islam pada orang-orang yang dilahirkan dalam keluarga bukan Islam macam aku.".

Aku masih tunduk dan terkata apa-apa kerana sangat malu.

"Berdakwah adalah tugas muslim yang paling utama, sebagai pewaris Nabi, penyambung Risalah. Tetapi apa yang aku lihat, orang melayu ni tiadak ada roh jihad, tak ada keinginan untuk berdakwah, macamana Allah nak tolong bangsa melayu kalau bangsa tu sendiri tak tolong agama Allah? Aku bukan nak banggakan diri aku, cuma aku kesal.. Sepatutnya nikmat ini kau kena gunakan dengan betul dan tepat, kerana selagi kau belum pernah berdakwah, jangan kau fikir kau sudah bersyukur pada Allah. Dan satu lagi, jangan dengan mudah kau cop orang-orang bukan Islam itu sebagai kafir kerana kafir itu bererti ingkar. Kalau kau dah sampaikan seruan dengan betul, kemudian mereka ingkar dan berpaling, barulah kau boleh panggil kafir.".

Aku menjadi amat malu, kerana segala apa yang dikatakan oleh Lim adalah benar! Dan aku tak pernah pun terfikir selama ini. Aku hanya sibuk untuk memperbaiki amalan diri sehingga lupa pada tugasku yang sebenar. Baru aku faham, andainya tugas berdakwah ini telak dilaksanakan, Allah akan memberikan lagi pertolongan, bantuan dan kekuatan serta mempermudahkan segala urusan dunia dan akhirat sesorang itu.

     Petang itu aku pulang dengan satu semangat baru. Aku ingin berdakwah! Lim yang baru memeluk Islam selama 5 tahun itu pun telah mengislamkan lebih 20 orang termasuk adiknya. Mengapa aku yang hampir 40 tahun Islam ini (benarkah aku Islam tulen) tidak pernah hatta walau seorang pun orang bukan Islam yang pernah kusampaikan dengan serious tentang kebenaran Islam?



P/S:Sumber dari blog FARAH LEE (wife Ally Iskandar). blog farah sangat berilmu especially kepada yang ingin mencari hala tuju kehidupan. 

kaya sebab kad kredit?

Kisah benar yang berlaku depan mata aku. seseorang jadi kaya sebab memiliki kad kredit. ini betul2 bukan cobaan. kisah dua orang adik beradik. kakak dan adik lelaki. Macam mana nak dapat kad kredit? korang boleh apply dekat bank2 berhampiran or pergi ke shopping mall. Ramai promoter buka booth di shopping mall. booth2 kad kredit selalu berada di escalator. Apply, senang, cepat plus boleh dapat cenderahati yang comel2 sekali. wnk wnk wnk.

Kakak diberi nama Alice ( bukan nama sebenar ) dan adik lelaki pula Danial ( juga bukan nama sebenar ). Alice yang mula2 pakai kad kredit. bukan satu tapi 3 jenis kad kredit yang di apply. Pada mulanya, kegunaan kad kredit untuk isi minyak kereta SAHAJA. tapi kelamaan digunakan untuk memenuhi kehendak yang tak boleh di control. well biasa la perempuan, kalau shopping, semua nak. tak perlu susah hati. just swapppp. ! hati sangat happy sebab dapat beli banyak barang. dari barang murah sampai barang mahal pun boleh beli. horeyy !

Danial yang baru start keja juga apply kad kredit sebab tengok Alice seperti 'orang kaya baru'. Kad kredit yang dah dipohon sampai dekat rumah. Sampul berisi kad kredit dibuka dengan semangatnye. sambil berteriak  " aku kaya ! aku kaya ! "  bapa kepada Alice dan Danial hanya mampu menggelengkan kepala. dah berbuih mulut suruh jangan 'gatal apply kad kredit' . tapi mereka balas " ala bapa bukan tau, zaman sekarang orang pakai kad kredit. bukan macam zaman bapa dulu" kekekekeke, mereka ketawa kan bapa mereka. ok we wait and see.

Tiba hujung bulan, surat cinta dari bank pun sampai. wahhh hati riang dan sangat suka sebab dah sampai masa untuk bayar balik. tapi..... owh owh  tidakkkk, duit gaji tak cukup untuk bayar ! takpe takpe. Alice ada alternatif lain. bawa keluar wang dari kad kredit yang lain untuk bayar hutang kad kredit yang lagi satu. bijak tak? bijak tak?  hehe. ibarat korek lubang untuk tutup lubang lagi satu. Begitu juga teknik tue dipakai untuk bulan2 yang seterusnya. Danial pun sama, duit gaji tak cukup ! yang lebih teruk duit untuk bayar bulanan kereta juga TAK ADA ! grrrrrr....haa haaa you in trouble !

Sampai satu tahap, hutang2 tak dapat dibendung. akhirnya, Alice pergi ke bank negara untuk buat bayaran ansuran menggunakan AKPK. Tapi tidak boleh membuat sebarang loan atau membeli aset selagi hutang tidak habis. Bayaran ansuran selama 20 Tahun ! lama tue ! Danial pula, kereta sudah ditarik. yang lebih sadis nama dah di black list. sayang gila sebab umur muda lagi. hurmm nasib la. korang kan bijak? nasihat orang tua tak nak dengar. sekarang sorak la " aku kaya ! aku kaya ! " yerla memang kaya pun. KAYA HUTANG! hikhikhik. 
memang ramai dah muflis sebab kad kredit tapi jangan la muflis di akhirat nanti sudah! lagi parahhh berbanding muflis di dunia taw ! 

Apply kad kredit sebab takut nak bawa duit banyak masa jalan ke? 
Sekarang kan dah ada debit card ! tak payah la risau lagi pasal bawa duit banyak sebab takut kena rompak. 

tapi macam mana pula nak beli barang tue sangat2 tapi tak ada duit?
owh senang jer. jawapannya TAK PAYAH la beli. kumpul duit baru beli. selagi boleh elak dari berhutang, kita cuba. tahan nafsu. I know uolls can do it ! chaiyok ! chaiyok !
tapi kereta and rumah memang terpaksa berhutang la.. heeeeeeeeee
 


p/s: BIJAK LA BERBELANJA ! ^_^

Sunday, January 29, 2012

kalau diberi pilihan, lelaki yang boleh dijadikan calon suami bagaimana?

wajah yang sama, senyuman yang sama, gaya yang sama, dan style rambut pun sama. dalam situasi yang bingung dan keliru untuk dipilih sebagai pasangan. *sigh*







hai... i'm MR.BLUE ! nice to meet you.. if u dont mind, i want to know you more.
character :
* rich
* love party
* social




hello sweety, my name is MR.GREEN ! i'm always see you from far.
hope you can accept me as your friend.

characteristic :
* ordinary working
* shy person






i'm MR. YELLOW... agak2 bila kita boleh couple? hikhikhik

characteristic :
* gentle, humble
* handsome
* respect old people






"Assalammualaikum, saya tak berani tegur awak sebab takut melakukan sesuatu yang dibenci oleh ALLAH. Insyallah, kalau awak jodoh saya. saya akan hantar rombongan untuk meminang awak !" surat yang diberi oleh orang perantaraan.


Owh owh pening.. nak pilih yang mana eyh? tapi kalau diberi pilihan, nak bercinta lepas kahwin. so choose MR. PINK. konon-konon macam Ally Iskandar dengan Farah Lee.   ( i wish dat happened to me! ) ^_^

hanya rekaan semata-mata sebab nak tunjuk doodle yang comel nie ! kidnap dari blog http://mrdoctorspeaking.blogspot.com/

bukan jodoh

video

terasa ! terasa ! terasa ! tengok video nie sebab kena batang hidung. huhu. dalam hati ada taman tapi berlagak slumber konon cool. last2 si dia dah ada orang lain. bukan sekali or dua kali tapi dah berkali2. hehe. MEMILIH? of course ! sape nak main redah jer kan pasal teman hidup. kena fikir masak2 sampai hangus ! (aku fikir lama sangat ke or dia yang cepat surrender ) lantakla. positif thinking ~ ' bukan jodoh ' *terkilan juga kadang2* T_T.   malas nak fikir jodoh dengan manusia. now talk about ....

SITUASI 


Last week, aku pergi shopping dengan mak and kakak. pergi usha2 kain ela yang mana cun. (kain ela kat kedai tue tak jual kembar, 1 corak 1 je)  wahhhh hati aku dah jatuh cinta dengan 2 jenis corak. skodeng purse. hati frust sebab boleh beli SATU SAHAJA ! terpaksa apply ilmu ekonomi asas melalui 3 konsep iaitu konsep kurangan, konsep pilihan, dan konsep kos lepas. yang pernah amek subjek nie pasti tahu benda alah nie. tapi yang tak pernah dengar.. sila take notes atas penerangan cikgu yep *dua2 tangan letak di bahu sambil rolling eye*

# Kurangan
 Kekurangan sumber pendapatan sedangkan kehendak individu tidak terhad.

# Pilihan     
 Membuat pilihan terhadap barang-barang yang hendak dibeli agar tingkat kepuasan dapat dimaksimumkan

# Kos Lepas 
 Barang atau perkhidmatan kedua terbaik yang dilepaskan kesan daripada pemilihan barang yang terbaik

explanation agak rasmi. kalau tak faham. meh nak terang. aku dah tangkap cintan dengan dua kain tapi malang seribu kali sayang. money tak mencukupi untuk menampung kehendak dan nafsu tamak aku untuk memiliki kedua-duanya. secara tak langsung terjadinya konsep kurangan. sob sob sob.

aku kena apply konsep pilihan yang mana choice aku nanti boleh buat aku nampak lebih gojes, ayu dan memukau. ( dah lari konsep agama dah nie. dilarang memakai pakaian untuk bermegah2) hehe. arghhh masalah memilih selalu jadi masalah terbesar aku. aku dengan terhegeh-hegeh tarik tangan mak. nak tunjuk kain2 yang cun tue ! kain pertama yang ditunjuk. jeng..jeng..jeng.... OMG mak aku suka ! with innocent face, she takes and suggest another for me ! mak, kamu sangat kejam ! huaaaaaaaaa. kat sini pilihan aku kain yang lagi satu. walaupun dalam hati tertarik yang didalam pegangan erat mak. ( owh aku memang selalu perangai macamnie, yang mana dah di amek orang baru nak terasa terkilan and nakkkkkk  !!! )

tak usah dirayu or kenang pada yang bukan hak milik kita. kan ? kan ? (ayat memujuk diri sendiri) so kain yang dimiliki oleh mak tue ialah kos lepas. bye bye kain. i will see u in my mother's body. jangan tunjuk gorgeous okeyh ! *nada tak puas hati*. again postive thinking ~ BUKAN JODOH

                                                             credit to google

p/s : kalau asyik fikir 'bukan jodoh', bila dah nak jumpa? any suggesrtion? huhu

Friday, January 27, 2012

Girls day out!

26hb Januari. tarikh yang ditunggu-tunggu sebab nak tengok wayang 'Sumpahan Kum' Kum'. Excited gila kawan aku, Yana call dari KL. "Cerita nie sangat2 seram" dan dia suruh aku pergi tengok! memandangkan aku tak ada kawan or Bf untuk diajar keluar. sadis betul bunyi ! aku ajak Esha Chan. anak kacukan melayu cina yang mak aku jaga (baby sitter) berumur 10 tahun dan penakut tengok cerita hantu untuk teman aku. yer saya kakak yang kejam and selfish.ngeeeee.

tapi aku takla kejam nak ajak dia tengok movie tue. so aku ada planned lain. keluar rumah pukul 11.30 pagi. aku keluarkan duit ASB dulu. luckily orang tak ramai. tapi dalam setengah jam date dekat bank.  Otw nak pergi Bukit Jambul Mall. alahai, kasut budak Esha nie putus pulak. very unlucky day ! kena patah balik rumah tukar kasut. waste time ! waste minyak petrol ! sabar jer la. nak marah. bukan salah dia. riwayat kasut tue dah sampai ke penghujung. huhu

We arrived around 1 o'clock. terus pergi CINEMA nak beli tiket. aku beli tiket movie 'Journey 2 : the mysterious island '. Budak lelaki jual tiket macam nak kena backhand dengan aku. boleh lak buat2 lupa. dua tiket harga RM 20. aku bawaCHILDREN. so dapat price CHILD. *beza RM2 pun berharga tau*

panas ! panas ! dalam wayang senyap la. orang belakang aku. pot pet pot pet tak berhenti. nak sound tak sampai hati. budak ! dengan budak pun aku nak garang. aishhh. nasib masa wayang start. pandai plak dia senyap. gud girl. ^_^
aku bagi 5/5 star untuk movie nie. its fairy tale movie tapi sangat best! trust me ! sape yang tak tengok lagi. should go and watch!

teknik komputer memang nampak, tapi environment yang ada sangat cantik. lagi pun movie nie ada The Rock. kenal tak? ala WWF. karakter dia funny bila nak ajar anak tiri dia teknik untuk pikat perempuan. Tips ketiga yang dia bagi sangat2. *COOL*

Movie JOURNEY around 2 hours. habis jer terus blah pergi surau sebab dah pukul 4 ! lepas selesai menghadap Yang Maha Esa. *ayat bombastik* da kiosk 'each a cup' . Esha sangat2 suka and choice dia pun sangat menarik. mahal ! ~ peppermint oreo + magic pearl (yogurt). ermm yummy. fresh . first time aku rasa. selalu choice aku chocolate orea + pearl jer.

mood Chinese New Year still ada. dapatla kami tengok tarian naga + pameran kat situ. Tukang tilik nasib pun ada tau. tengin nak try. tapi tak boleh. syirik ! huhu. 

kat sini aku nak tanya. kenapa eyh chinese gurl kulit diorang sangat cantik? putih jangan cakap la. tapi licin. liang pori pun tak kelihatan. look very elegan sebab body diorang slim. ada yang ank 3 tapi body still macam anak dara. i'm very jealous uolls !

Pukul 4.30 petang, aku kena antar si Esha balik. sebab nak amek kakak aku balik kerja pula. sampai jer depan uma Esha, mommy dia ajak masuk rumah. sorry sis, 'i ada another date' hehe. tanpa disangka2 mommy esha bagi anpau! yeay! dapat cover duit popcoron. huhu


next destination. ajak kakak pergi melantak dulu. lapar. lunch makan popcorn jer pa cer. and then singgah POPULAR. nak belanja voucher 1 Malaysia. perghh terharu aku tengok ramai gila orang. baru aku realise. rakyat Malaysia love book. *rolling eyes*

 Praktikal aku bulan 8, aku decide beli buku SPM and PMR. Funny pula aku rasa masa nak beli buku. dah 5 tahun tinggal sekolah. so aku tak tau nak beli buku rujukan. banyak sangat. pening ! hehe.   Last2 call makcik aku a.k.a cikgu math. She suggest to buy sasbadi, oxford, and Pelangi. owh ok ok. dulu publisher nie jugak aku pakai. aku beli 1 rujukan math SPM. sangat2 comel sebab dalam buku tu ada notes kecik form 4 and form 5 yang kalerful ! buku PMR aku tak beli sebab dah ada yang lama. satu-satunya buku rujukan aku yang tinggal. yang lain dah derma. hehe     exercise form 4 and form 5 untuk subjek akaun + soalan past year question since 2005-2010. (past year question sangat penting untuk student familiar dengan solan exam) *tips dari cikgu hidaya sarbini* budget orang tak tau! wnkwnkwnk

kakak sangat cerdik dan pandai amek kesempatan. suruh aku belanja dia pen siap create nama. *eyh dia macam tau2 jer aku nak beli pen untuk tanda mata voucher tapi... owner dah bertukar. huhu takpe la. aku kan adik yang baik and gojes so aku beli pen jenama Miko and put her name ' cikna love 1 Malaysia '. Promoter pen tanya aku :-

"Beli buku SPM dekat adik ke?"

"beli dekat dia" kakak aku yang jawab

owh owh tidak pandangan dia sangat curious. pehal budak pompuan yang cute nie beli buku SPM tapi muka macam mak orang. ok aku faham. i need to explain.

"beli untuk mengajar masa praktikal nanti"

"oooo..bakal cikgu la." ada reaksi puas hati for explanation. sob sob sob maknanya aku takleh la tipu kalau kata baru nak amek SPM ke STPM ke. i look dat OLD??? T_T

 eyh mana nama yang create tue? belum lagi wat. sebab cuma hari jumaat and sabtu sahaja ada. so next time la aku bawa.

aku pun ada jugak ! someone give me ! nampak bulatan merah?
 'HIDAYA SARBINI ~ LOVE & TRUST'

Sorry buat masa nie. i'm not ready for love or trust any men. btw thanks 4 da gift 'B' hehe. rezeki jangan ditolak ! orang dah bagi kan. kita amek jerla dengan hati yang terbuka. tapi love? nanti nanti la. heeee

dalam POPULAR jer dah 2 jam. pergi solat maghrib and terus ke CINEMA. our show pukul 8. 2x i tengok wayang uollss. hehe. dis time 'sumpahan kum kum' tapi lebih baik aku tengok cerita nie dengan Esha Chan jer. sebab kakak aku pun penakut. tengok macam tak tengok jer. siap tutup dengan tudung. kadang2 dia main fb ! haaa waste money jer la. 

for me 'sumpahan kum kum' 2/5 jer. 1 markah untuk jalan cerita. 1 lagi markah untuk seram. tak seram pun. pengarah kat Malaysia nie kena kerja lebih keras untuk buat orang-orang macam aku nie menjerit or terkejut dalam panggung. huhu.

habis tengok. kakak aku cakap " oo baru pukul 10" what pukul 10? bukan 10 pagi tapi 10 malam ! tapi bukan balik terus pergi makan lagi. macam mana tak gemuk? hehe. otw nak pergi parking. ternampak accesories yang sangat comel. 








 chopstick                                                                                    










 




                                             burung hantu 'CIKGU' !











Lepas makan. sampai rumah dalam pukul 11.30 malam. fuyooo 12 jam sieyh keluar rumah. apalagi kena la berleter dengan parents. ' anak dara keluar rumah balik sampai malam2.' ' ingat tak jumpa jalan balik rumah' and bla bla bla. hehehe


ada lagi RM 150 Voucher. terror ak aku cuma belanja 1 ja voucher. hari nie nak pergi kedai POPULAR lagi. nak bawa mak pula. suruh dia pilih buku masakan. well nak polish skill masakan mak aku sikit * padahal untuk aku *

p/s : perasan tak gambar kakak aku tak ada? well title pun girls. kakak aku bukan kategori girls lagi dah. hehe

Kedah vs Negeri Sembilan



wuwu. aku memang lemah kalau soalan-soalan macam nie. soalan sejarah lagi aku fail. macam mana boleh dapat SPM A1 pun tak tau.hehe.


               vs




p/s: eyh..eyh..kecik jer anak bulan negeri Kedah!

Saturday, January 14, 2012

cash! takde tangguh2....



 p/s:  baru aku faham perasaan zue bila selalu kena tinggal. huhu

Thanxx taw baca entry nie... =)

Friday, January 13, 2012

my first doodle!



makan and tido lagi. padan muka! huhu


p/s: mission : kurus!

Thursday, January 12, 2012

taksub!

sejak kebelakangan nie, aku gila edit gambar. minggu exam sepatutnya ulangkaji. tapi aku 'rajin' ulangkaji benda lain pula. aishh apa nak jadi. sebelum nie pakai photoscape. kali nie pakai adobe CS3. ak follow instruction dari blog Kuntum. nak follow sebijik macam empunya blog, terasa jauh gila perbezaan. so aku guna jerla kreativiti yang dah lama terpendam.huhu



semalam, UPSI dah mula edar voucher buku RM200. tak tau la nak beli buku ape. praktikal dah nak dekat. supposed to buy buku rujukan SPM? novel? buku masakan? (lagi la tak. hahaha). Decide nak beli buku rujukan adob photoshop CS3. Taksub betul nak mengedit. tapi.......berbaloi ke?


 perlu ke aku beli??


RM 200 VOUCHER! SAH?


Bersyarat and cop UPSI! mahal tue!

P/S: Kawan2 yang dapat voucher nie, korang nak beli ape?

Thanxx taw baca entry nie... =)



Wednesday, January 11, 2012

Nilai blog aku hanya RM1 ??

Pejam celik pejam celik, dah setahun aku jadi blogger. even bukan blogger tegar, aku usaha juga cari identiti blog baby b nie. tapi tak jumpa2 lagi. huhu. Selepas setahun, baru tergerak hati nak buka "NUFFNANG". tabung aku ada RM 1! haha banyak tu. better dari tak ada. Thanks kepada yang sudi klik tabung saya. =)

nak cerita tue jer sebenarnya, nak pergi beli makan. lapar. padan muka aku, semalam kawan aku ajak pergi makan, aku cakap dah order 'burger' kat housemate. last2 kak atul terlupa beli. roomate aku yang tengah makan ajak sekali. taknak~ 'diet'. ego lagi. kan dah kena tidur dengan perut kosong.huhu

p/s: epy 1st anniversary my Baby BOO blog!  have a nice day!

Thanxx taw baca entry nie.. =)

photoScape

Alhamdulilah dah habis 2 paper. packing time! Soalan Beginning Calculus tadi sangat senang. cuma jawapan jer susah. huhu. True soalan senang cuma aku nyer preparation weak. kalau bagi budak matrix buat pun confirm boleh jawab.


Abaikan soalan tue. aku target PASSED! :), now look!
  
PICTURE 1

PICTURE 2


 PICTURE 3


COMBINE


AFTER EDIT



1st trial, tak la cantik sangat but not bad kan? praise myself because i try so hard. hehe

p/s: selamat mencuba!

Thanxx taw baca entry nie... =)

Tuesday, January 10, 2012

watermark baby boo

buat entry nie laju2 sebab lagi sejam nak jawab exam beginning calculus. its killer paper for me sebab aku tak khatam lagi.huhu. stress! aku buat exercise asyik tak dapat jawapan and last aku buka folder picture. aku jumpa watermark baby boo. Sebelum nie, aku edit gambar and letak watermark. guess what? sangat weird and hodoh okey. 

look! nak letak watermark atas picture tak reti. i'm use photo combine at photoscape edit. tetiba macam letak heading jer. takmau~so biarkan ajer watermark tue dalam album sampai berhabuk.tapi semalam, stress nyer pasal, take time to godek2 photoscape. and wahhhh i can do it! see!


watermark is on da centre! oyeahhh! bangga jap sebab aku kan buta IT nak edit2 gambar nie. perasaan teruja ni berlarutan bila aku edit gambar adik aku pula. next entry aku tunjuk picture tue. sebab dah nak kena check out! wish me luck for my exam k.! 


p/s: have a nice day!


Thanxx taw baca entry nie... =)