Tuesday, February 8, 2011

STOP ! TAK NAK BUANG BAYI !

pembuangan bayi, contest kempen kesedaran, qurratuaini, langkah mengatasi

 Dianjurkan oleh

pembuangan bayi, contest kempen kesedaran, qurratuaini, langkah mengatasi


Aku memang ada niat nak wat entry pasal pembuangan bayi nie, macam taw2 jer En. Syah kita wat contest pasal topik nie. Bak kata orang sambil menyelam minum air, betul tak? hehe...tapi honestly aku tak kisah menang ke tak sebab aku memang emo bab nie. Baby sikit punyer comel sanggup gila buang..

Go to fullsize image
nasib baik mama tak buang saya, cantik la dunia nie ma


memang style and kreatif laa cara diorang buang, ada yang bakar, flashh dalam jamban, buang kat tong sampah, bagi haiwan makan, and....... dah2 tak sanggup aku nak list. pape pown tahniah beb kat diorang yang wat benda2 nie sebab kalah orang jahiliah dulu.

tapi pape pown hal nie bagi aku bukan salah sesiapa pown baik laki or pompuan. bukan apa, tak semua orang mahu benda nie jadi.. cuma terbabas dari landasan jer. nie 'orang ketiga'  tue punya keja la..n maaf aku cakap kat sini orang beriman pun boleh gak terjebak dalam benda alah nie.

so, 'mencegah lebih baik dari merawat'. well aku berani kepit kuku yang semua orang pernah dengar peribahasa nie =). sebelum benda alah buang2 bayi nie jadi, pasangan couple out there should take noted! tolong la jaga tatasusila masing2. (1) sorry to say, sakit mata aku tengok pasangan terlentuk2 atas bahu, peluk2 pinggang, pegang2 tangan.

hellooo... u all tue bukan muhrim okeyh! (nak kata aku jeles? sumpah tak pown, menyampah lagi ada). kalau dah wat benda alah nie, mcmne nak dapat kemanisan after marriage?, pastu kawen dah takde makna dah.. mula la bosan and cerai segala talak duk bagi.

bagi aku tak salah couple but pleasee behave yourself. nak date g la tempat terbuka! nak sorok tepi2 semak wat pe? bukan jer dapat dosa, nyamuk pown sedapp.. huhu

(2) so cuba la tanam sikit sifat kasihan and perikemanusian. nak cegah pown tak guna benda dah jadi.. cukup2 la wat 1 dosa jangan tambah lagi. balik ke pangkal jalan and pergi minta bantuan di luar sana (kalau malu dengan keluarga). banyak jabatan kebajikan yang boleh tolong.

(3) tapi pape pown, keluarga is da best way dalam elak gejala buang bayi nie. sebab mangsa perlukan sokongan dalaman. tolong jangan sisihkan mangsa.. yeahh aku admit 'conteng arang' and malu dengan jiran. actually aku ada jiran, yang da nasib cmnie (sorry nama tak leh mention, aku tak nak aib kan orang. cukup sekadar contoh).

Benda dah jadi, kita nak tutup mulut orang dari mengata, mengumpat pun tak boleh,.. orang kata berani wat berani tanggung la. so akak and keluarga dia wat dunno ja, dlm hati diorang aku tak tau. tapi yang bagus alhamdulilah.. tak buang bayi tue and budak tue sekarang nie dah masuk tadika pun. jiran pun dah tak kata apa2 dah. (see sampai bila orang nak mengata). tapi pape pown selagi boleh elak benda alah nie, kita elakkan la yer..


thanxx taw baca entry nie =)


9 comments:

  1. owh contest kempen ni la yg kamu maksudkan..orait..6t kami join..

    ReplyDelete
  2. thanks sbb join..nice..hehe...kreatif..lulus syaratnya..

    ReplyDelete
  3. lulus? alhamdulilah yes! hehe,...mcm lulus exam jer =)

    ReplyDelete
  4. wah2 ade blog gak erk~?
    hhehe
    emm satu cadangan yang baik!
    (hehhe macam juri lak cakap!)
    huhuh

    ReplyDelete
  5. salam..
    thanx hidaya..tag sye..nnti sye join k..;)

    ReplyDelete
  6. beb.. flush la.. bukan flash.. haha..
    n ct pun usaha la.. ko yg x amek tau.. ahakz..
    kang dia bce blog ko, kcik ati dia..
    btw, nice entry..

    ReplyDelete
  7. ishh aku tak kata ct tak usaha, mksud aku,
    aku tak boleh komen or terang usaha siti sebab jauh dr aku, so aku explain la psl kakak aku..hehe

    ReplyDelete
  8. best,best..akak mmg sakit hati dgr or tgk pasal buang baby nih! tak kesian ka kat baby tue?? eeiii!! bagi ja la kat akakmu tu dr nak buang2, kan? tak pun bg ja kat akak ni...sian tgk baby2 tu..anyway, tabik springgg kat daya for this good effort!!CAIYOK!!

    ReplyDelete